به گزارش خبرنگار مهر، صنايع دستي، حاصل هنر و كار است و ميراثي به جا مانده از نياكان ما است، در استان كرمانشاه، مانند ديگر استانهاي كشور، صنايع دستي برحسب شرايط زندگي و احساس نياز مردم به آنها طراحي و توليد شده است به طور مثال از موي بز براي بافتن چادرهاي عشاير استفاه ميشده كه در مقابل بارندگي و گرما محافظ خوبي بوده است.
از صنايع دستي كرمانشاه ميتوان به گليم بافي اشاره كرد كه در بيشتر نقاط استان كرمانشاه رواج دارد، دليل متداول بودن گليم بافي الياف لازم گليم است كه در مراتع مساعد براي پرورش دامها تامين ميشود. و نقشهايي كه روي آن طراحي ميكنند چشمه نظامي، و نقوش تركيبي درخت و لانه گنجشك، مرغابي، مار، عروسك، قيچي، خطوط افقي، عمودي، نقش قرقره راه راه، پنجه گربه، قاچ خربزه، گل مشرفي، گل ترمه و سوزني از جمله نقوشي هستند.
يكي ديگر از صنايع دستي كه اين روزها كمتر كسي به بافت آن ميپردازد. موج يا در اصطلاح به معني رختخوابپيچ است و از پشم خالص بافتهميشود. و توليد آن بيشتر جنبهي رفع نيازهاي محلي دارد. طرحهايي كه در موجبافي رواج دارد، كشكولي، چهارخانه، سياه و سفيد، تخت قرمز، برمالي و شطرنجي است.
از هنرهاي سنتي منطقه عشايري كرمانشاه نمدبافي است كه از دير باز در اين استان وجود داشتهاست و در گذشته انواع پوشش هاي پشمي و زير اندازها، حتي زين اسب ها از نمد تهيه مي شد. در حال حاضر مصرف پوشش آن از قبيل كلاه نمدي، جليقه و فرجي مي باشد ونقشهايي كه در نمدبافي استفاده ميكنند شمشير و تپانچه، رنگينكمان، گل ترنج، تبرزين، درخت و گنجشك، كله قوچي، نيلوفر، بز كوهي، مرغ، گل، پله، جقه شاهي است.
معاون صنايعدستي و گردشگري استان كرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: هيچ كدام از انواع صنايع دستي به طور 100 درصد فرموش نشده است اما رشتههايي مانند بافتنيهاي عشايري، قفلسازي، لگام اسب، ابزار و يراقسازي در معرض فراموشي هستند.
وی در خصوص تعداد رشتههاي صنايع دستي استان كرمانشاه، گفت: صنايعدستي كه قابل مطرح است 50 رشته است و اين 50 رشته در حال توليدند، اين صنايع عبارتاند از لباس محلي، ابزار هاي فلزي، موجبافي، سبدبافي، گليمبافي، چيد بافي، دواربافي، انواعگيوههاي زنانه و مردانه، سازهاي سنتي و... هستند.
نصرتالله سپهر در خصوص صنايعدستي كه درمعرض فراموشي قرار دارند افزود: رشتههايي مانند بافتنيهاي عشايري، قفلسازي، لگام اسب، ابزار و يراقسازي در معرض فراموشي هستند و اگر نيازمند حمايت بيشتري از سوي هنرمندان و مسئولان است.
وي ادامه داد: با وجود مشكلات فراواني كه صنايع دستي در معرض آن هستند، به لطف خداوند، هيچ صنايعدستي 100 درصد فراموش شدهاي نداريم.
سپهر با اشاره به راهكارهاي كه براي حفظ صنايع دستي لازمالاجرا است، گفت: براي حفظ صنايع دستي همهي مردم بايد مشاركت داشته باشند و در اين راستا بايد از توليدات بومي و محلي حمايت شود. تسهيلات بدون بهره براي توليدكنندگان بومي، استفادهي بيشتر خانوادهها از صنايع دستي، آشنايي بيشتر مردم توسط رسانهها و صداو سيما براي معرفي داشتههاي خود، حمايت بيشتر از ارزشهاي سنتي و بومي و محلي و توجه هنرمندان به كارهاي نوآورانه و خواستههاي مشتريان، نياز روز بازار، مواد اوليهي مرغوب، استفاده از تكنولوژيهاي روز براي توليدات بيشتر و پايين آمدن قيمت و... از جمله راهكارهاي مفيدي است كه ميتواند در حفظ صنايع دستي بسيار موثر باشد.
وي افزود: از جمله راهكارهاي ما اين است كه كارگاههايي را تاسيس كردهايم براي حفظ صنايع دستي مانند چيتبافي، موجبافي و... نشستهايي با هنرمندان برگزارميكنيم تا آنها را در راستاي استانداردهاي جهاني تشويق و ترغيب كنيم و با كمترين امكانات سعي كردهايم بيشترين تلاش را براي حفظ، توسعه و احياي هنرهاي سنتي و صنايعدستي داشته باشيم.
سپهر ادامه داد: با پايبندي ديني، قومي، ملي مردم را تشويق و ترغيب ميكنيم تا آثار توليدي خود را هر روز بهتر از گذشته و با مصالح بهتر استفاده كنند و دانش كهن توليدات خود را تداوم بخشند.
معاون صنايع دستي و گردشگري استان كرمانشاه در پايان گفت: صنايع چوبي و بافندگيها، موج، ساز سنتي، زيورآلات سنتي، موجبافي، گيوه، گليم و انواع گوناگوني از صنايع دستي استان ما ثبت ملي شدهاست و اميدواريم باز هم به اين ليست اضافه كنيم.
نظر شما